Från Kyrkbyn till Flunsåsparken

 22 februari 2021,  Soligt. Corona. 

Tillbaka vid Lundby gamla kyrka. Jag går över gatan som här byter namn från Åbogårdsgatan till Prästvägen. Bostäderna här byggdes på fyrtiotalet. De var planerade att bli landshövdingehus men krigets brist på material gjorde att de bara blev tvåvåningshus. Det är ett fint, lite bortglömt område. 

In på Lammelyckan som tidigare var slutet på Herkulesgatan. Gatan bytte namn när ESAB etablerades i Volvos gamla lokaler och fabriksområdet stängdes av. ESAB kom hit 1936. 




Jag följer gatan och där det förr var ett staket och en port, kan man nu passera igenom och gå förbi Volvo (som är här igen) och Lundby brandstation. Till höger ligger huset där ESABs lilla fluxfabrik låg som stängdes 2007. Där tillverkades det svetspulver, här jobbade en av mina kompisar treskift i många år. Esabs elektrodtillverkning upphörde här 1989. Volvo har åter flyttat in i Nordiska kullagerfabriken och ESABs lokaler. Runt omkring finns det mycket graffiti och spår efter tiden då det var mer övergivet här.

Jag vänder och går in på Kalvhagsliderna. Bägge dessa gator minner om att man i Lundby kyrkby hade kalvar och lamm i hagar nära byn. Gatan tar slut där Volvo tar över. Jag går över berget tillbaka till Prästvägen. 

Prästvägen är den gamla häradsvägen mellan Lundby gamla kyrka och Tuve gamla. Samma präst då det förr var ett pastorat. 

Här ligger de bägge Kyrkbyskolorna, den högra är den nya från 1903, förr småskola, nu huserar Lundby hembygdsförening här. Det går att hyra lokalen. Jag har varit på sextioårskalas här. Den vänstra är äldre och är nu förskola. Tidigare hade Volvo kontor i byggnaderna. Hela området här från Eketrägatan till Rambergsvallen domineras av Volvo. Det var här Assar Gabrielsson och Gustav Larsson började bygga bilar i Nordiska kullagerfabriken lokaler. En verksamhet som växte och till stor del blivit kvar trots nya fabriker i Björlanda/Torslanda och Tuve och uppdelning av företaget. Nu verkar det mest finnas kontor och utveckling i Lundbyområdet. Jag ser skyltar, de flesta på engelska, om självkörande bilar, Camp X och Construction equipment.




Jag kommer ner till Gropegårdsgatan. I öster Volvo Pentas hus som brann för ett par år sedan. Nu nyrenoverat. Här vände spårvagnen i en slinga när den drogs hit 1944. Det låg också en korvkiosk, Hisingsgrillen här tidigare.  På andra sidan Hjalmar Brantingsgatan i Institutsparken låg Räddningsinstitutet från 1847 till 1910. Här fick “vanartiga” och kriminella pojkar från Göteborgs stad (ibland någon från Lundby) uppfostras och föras in på den rätta vägen med arbete, skola och kristendom. Föreståndaren Stenberg har fått en gata uppkallad efter sig. Prästvägen försvinner in i Institutsparken vid Lundby IF:s klubbhus. Lundby IF, bildad 1919 med bas nere vid Götaverken har gått kräftgång under senare år. Namnbyte och omstart i seriesystemet. 1942 gick det bättre då dom kvalade till allsvenskan eller 1990 då de vann SM för juniorer 

Jag går åt andra hållet ner för Gropegårdsgatan. På högersidan fortsätter Volvo fram till det stora kontorshuset som ligger uppe på berget och här har AB Volvo numera sitt huvudkontor. På andra sidan gatan ligger Rambergstan. Närmast är det Bostadsbolagets fyrkantiga elementhus fyra fyrvånings och två niovåningshus. Från början bostadshotell för arbetare till Hisingens industrier, senare evakueringslägenheter och en del socialt boende. Nu tror jag att en hel del av lägenheterna är ute på den vanliga hyresmarknaden. En kompis bodde här när dom renoverade hans lägenhet. Det luktar indiskt och se, den gamla pizzerian serverar nu curry och masala.




Innan det blev bostadshotell låg här Rödestan, tvåvåningshus byggda under första världskriget. Jag minns dom vagt. Kommer dock ihåg Melkers livs som drevs av en skolkamrats far.

Kent Andersson, 1933-2005, växte upp här. Pappan var skomakare, sju syskon. Kent var yngst och fick läsa realen. Efter olika jobb gick han till sjöss. Kom in på Stadsteaterns elevskola som tjugofemåring. På sextiotalet drivande både som skådespelare och kanske främst som dramatiker (tillsammans med Bengt Bratt) i och med gruppteatern och pjäserna Flotten, Hemmet och Sandlådan. Blev känd i hela landet  som  Ville Vingåker i Hedebyborna, Göta kanal och många andra filmroller. Från sjuttiotalets slut arbetade Kent på Folkteatern bl.a. med revyerna Kvasten. När Aftonstjärnan renoverats kom han hem till Hisingen med revyerna kring millenieskiftet. Kent glömde inte sina rötter och kunde som få blanda ett folkligt tilltal med ett klassiskt. I flera pjäser som Gropen eller dikten WC på svalen kan man se trettiotalets Rambergsstad.

I slutet av sjuttiotalet och under åttiotalet bodde jag i Rambergsstan. I två olika lägenheter på Inlandsgatan, i Dalgången och på Lantmannagatan. Jag trivdes bra, hyfsat centralt och med Ramberget inpå knuten.

Jag går norrut på Inlandsgatan. Där telefonkiosken stod är det nu hållplats, både för bussen och Styr och ställ-cyklar. Förr fick man gå till spårvagnen, antingen till Wieselgrensplatsen eller Rambergsvallen. Det var tidvis otryggt förbi badet på kvällarna, då det förekommit någon våldtäkt där. Jag fick ofta gå och möta min sambo vid vagnen.

De låga husen på högersidan byggdes på fyrtiotalet i samma stil som borta vid Lammelyckan. Här bodde jag i ett par år. I en trea, omgjord från två ettor. Bakom ligger Dalgången. Nu vita bostadsrätter byggda 1993 enligt passivhuskonceptet. Det stora trädet på gården finns kvar och det finns odlingar och grillplatser. 




Förr , när jag bodde här, ett blått landshövdingehus med två flyglar i vinkel. Huset byggdes från början åt Götaverkens förmän 1919. När vi bodde där var det Bostadsbolaget som förvaltade det. Vi bodde i en lätt renoverad tvåa, med dusch i en garderob. Utsikten mot berget var fin. Första sommaren förstod vi inte varför det var så fuktigt och rått i lägenheten.

Det uppdagades att den låsta källaren var fylld med vatten som fick pumpas ut. Det bodde mest ungdomar och äldre herrar (ofta törstiga) i huset och i hela stadsdelen. Det förekom en hel del festande. Där vi ställde bilarna, i kanten mot berget har det nu blivit betal p-platser och stigarna upp i berget har blivit i ordninggjorda.

ICA affären som nog bytt ägare åtskilliga gånger under åren har neddraget jalusi. Stängd?.

Jag går in mellan Inlandsgatan 36 och 34, förbi min gamla lägenhet. Bostadsbolaget som köpt de flesta husen av privatvärdar i området har byggt en fristående tvättstuga. Den lilla grusplanen har blivit lekplats. Husen på denna sida stadsdelen var ett av de första funktionalistiska områdena i Göteborg. Ljusa lägenheter, parallella hus med frikostiga utrymmen emellan sig. Huset på Lantmannagatan som jag bodde i, var grönt, nu vitt.

Norr om husen ligger det som är kvar av Lundby kolonin, hälften försvann 1969 för fotbollsplaner och parkeringar. Kolonisterna fick ersättningsmark i Gunnesby,Säve.

Det händer saker här nu. På platsen mellan Rambergsvallen/Lundbybadet och Volvo Penta byggs det ett kvarter med rejäla dimensioner. 7 våningar som gör ett tungt intryck från utsidan. I reklamen ser innergårdarna dock bättre ut. Både hyresrätter och bostadsrätter, med verksamheter i bottenvåningarna. Affärer, gym och restauranger. 




Här låg tidigare grusplaner. Där jag bl.a. sett min son spela sina första fotbollsmatcher som sjuåring.

Affärslängan på Lantmannagatan har bytt innehavare. Sushi, indiskt och thailändskt kan du äta här. Den lilla affären har blivit servicebutik och Schenkerutlämning. Borta på Snikens kulle står Riksbyggen punkthus, byggda kring 1960. Där har jag för länge sedan servat hissar. Dessa hus och andra runt omkring ersatte  villabebyggelsen som fanns här tidigare.

På Snikens kulle kunde den som ville se in på Rambergsvallen, åtminstone delar av den. Det går inte på Bravida arena som Häcken lyckades få till efter lång lobbying. Invigd 2015. Konstgräs. Publikrekord 6380 satt mellan Häcken och Blåvitt 2016. På Rambergsvallen var publikrekordet 8379 och sattes mellan samma lag, 2000. Jag var där, IFK vann.

Rambergsvallen byggdes 1935 som statskommunalt reservarbete. Den byggdes till flera gånger, beroende på Häckens framgångar. Kville tränade och tävlade i friidrott här. Friidrotten kommer att flytta till Skra bro i Björlanda. Det har varit mycket skolverksamhet på löparbanor och kastbanor. Vi sprang och hoppade här när vi gick på Lundby t.ex. Rambergsvallen hade tidigare en utomhusrink men den är numera inomhus. Lundbybadet som ersatte det gamla Renströmska badet på Herkulesgatan (Banzai) var färdigt 1973. Det har byggts om flera gånger till ett friskvårdscenter. Det är stängt för renovering nu för att öppnas senare i vår.

På andra sidan Hjalmar Brantingsgatan ligger Lundbygymnasiet eller låg för nu är det inte mycket kvar. Skolan håller på att rivas och bara den norra delen är kvar. Det blir en ny skola så småningom och aulan ska bevaras.




De första eleverna flyttade in i en halvfärdig skola 1956 efter att skolan funnits sedan 1950 som Samrealskolan i Lundby. De första åren var undervisningen spridd på olika skolor inne i stan bl.a Kvarnbergsskolan. Efter realskola blev det enhetsskola och grundskolans högstadium. Gymnasiet startade 1966.  

Jag gick här mellan 1970 och 73. För oss som hisingsbor var det självklart att gå på Lundby (vi hade ju inget skolval, utan blev placerade) och vi tyckte synd om de som hamnade på t.ex. Burgården. Skolan hade samhäll och natur. Teknisk linje i två år sedan fick dom flytta till Polhem eller Ascheberg. Det fanns också tvåårig social.

Jag trivdes bra och lärde mig förhoppningsvis en hel del. De flesta lärarna var bra och hade varit med länge. Många av oss blev lärare, socionomer, ingenjörer. En del hoppade av så fort de fyllt 18 och började på Volvo. Andra började också inom industrin efter trean. En hel del började sedan på Komvux.

Skolan har ett rykte av vara röd (i politisk mening) och nog fanns det sådana strömningar. Detta var nog mer tidsandan än något annat. En hel del av oss var arbetarungar som var de första i sin släkt som tog studenten vilket väl gjorde sitt till.

Studentmössan var ifrågasatt och i vår klass röstade vi. Mössan vann knappt så med den på huvudet samlades vi på studentmorgonen i Flunsåsparken med vårt billiga mousserande vin. 

När vi sprang ut var mottagandet betydligt mindre än idag. Farmor, pappa och brorsan tog emot mig och sedan drog vi vidare till krogar och fester.

Tidigare elever som gått på Lundby var t.ex. Ebbe Carlsson omdiskuterad socialdemokrat och förläggare och Livets ords grundare Ulf Ekman. Christina Lindberg utvikningsmodell och filmskådespelare numera med internationell kultstatus, senare journalist. Olof Moberg författare till lyrik och ett par romaner i slutet av sextiotalet. Romanen Anpassad i konform utspelar sig delvis på Lundby. Moberg tog sitt liv 1970.

Under min tid var det mest idrottare som man har hört talas om senare. Häckenspelare som Roger Gustafsson, Kenny Andrén och Ulf Karlsson. Jitex Görel Sintorn. Jörgen Pettersson Fröunda och NHL. Dennis Andersson, Gothia cup gick i min klass.

Jag går över genom hållplatsen Rambergsvallen och inser att gångtunneln under gatan med uppgångar till spårvagnen är borta. Så kan det gå.

Rivningen av gymnasiet håller som sagt på. Plank gör att det är svårt att se hur arbetet fortskrider. Jag går runt via Sockenvägen och in i parken. Här sprang vi Parkvarvet under överinseende av gymnastikläraren Bengt Borg. Jag följer med ett arbetsfordon in på skolgården och tar några bilder. 

Jag vänder tillbaka till Sockenvägen, som är en del av den gamla Prästvägen jag skrev om tidigare, och går upp till Flunsåsparken. Entrén är lite sliten och klottrad på. Bänkarna är målade i glada färger men om det blir någonting i år, 2021, är väl osäkert p.g.a. covid.




Byggd på femtiotalet förde parken en anonym tillvaro fram till 1982 då Swicky Krantz på Fritid Hisingen drog igång arrangemang med bred underhållning.  Det visade sig vara ett lyckokast. Många tisdagar har hisingsbor vallfärdat till Flunsåsparken i tusental. 2003 var det 7500 som njöt av Lill Babs, Ann-Louise Hansson och Siw Malmqvist.  Det ordnas bussresor hit och inträdet är gratis.

Jag bryter för dagen.


Källor:  Lundby från bondby till industristadsdel Göteborg 1982, Upptäck Hisingen! 2008, Lundby på Hisingen - Eriksson 1994,GP, Wikipedia, På Lundby 1997, BK Häcken 50 år, Kent Andersson visor, dikter, ballader- Tre böcker 2008.


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Från Lillekärr till Bäckebol köpcentrum

Från Tuve kyrka till Svensby, Säve.

Från Kvilletorget till S-liden.